top of page
Site survey met WIFI design

WIFI
 

Site surveys in de vorm van een totaaloplossing met bijhorend WiFi design

 

Site Survey met WIFI design

Een WiFi site survey is een proces waarbij een professional het draadloze netwerk op locatie onderzoekt en analyseert om problemen op te sporen en op te lossen. Het doel van een WiFi site survey is om de signaalsterkte, dekking en prestaties van het draadloze netwerk te meten en te evalueren, om zo de kwaliteit en betrouwbaarheid van het netwerk te verbeteren. Het is een essentieel onderdeel van het ontwerpen en implementeren van een efficiënt en betrouwbaar draadloos netwerk.

Waarom is een WiFi site survey belangrijk?

Een WiFi site survey is belangrijk om verschillende redenen. Het zorgt ervoor dat het draadloze netwerk betrouwbaar en stabiel is, wat cruciaal is voor de bedrijfsvoering van veel organisaties. Een slechte WiFi-dekking of signaalsterkte kan leiden tot vertragingen en fouten in de bedrijfsvoering, wat kan resulteren in productiviteitsverlies en verlies van inkomsten.

Een WiFi site survey helpt ook om de locaties van de access points (AP's) te bepalen en te optimaliseren. Dit zorgt ervoor dat de dekking en prestaties van het netwerk optimaal zijn, wat betekent dat gebruikers altijd een sterke en betrouwbare verbinding hebben.

Een ander voordeel van een WiFi site survey is dat het problemen kan identificeren die zich voordoen in het netwerk, zoals interferentie van andere draadloze apparaten of problemen met de netwerkconfiguratie. Door deze problemen op te sporen en op te lossen, kan de kwaliteit van het netwerk worden verbeterd en kunnen storingen en onderbrekingen worden voorkomen.

Hoe wordt een WiFi site survey uitgevoerd?

Een WiFi site survey wordt uitgevoerd door een professional die is gespecialiseerd in het ontwerpen en implementeren van draadloze netwerken. Hieronder vindt u een overzicht van de stappen die worden genomen tijdens een WiFi site survey:

 1. Planningsfase: tijdens deze fase wordt de vereiste dekking van het netwerk bepaald, evenals de locaties van de access points.

 2. Voorbereidingsfase: tijdens deze fase worden de vereiste apparatuur en tools voor de survey voorbereid.

 3. Surveyfase: tijdens deze fase wordt de signaalsterkte, dekking en prestaties van het draadloze netwerk gemeten en geanalyseerd.

 4. Rapportagefase: tijdens deze fase worden de resultaten van de survey gerapporteerd aan de klant, samen met aanbevelingen voor eventuele verbeteringen of aanpassingen.

WIFI Authenticatie

Er zijn verschillende soorten WiFi-authenticatie mogelijk. Hieronder worden enkele van de meest voorkomende methoden:

 1. Open systeem authenticatie: Dit is de meest eenvoudige en minst veilige methode van authenticatie. Bij deze methode is er geen wachtwoord of sleutel nodig om verbinding te maken met het WiFi-netwerk. Iedereen kan het netwerk binnenkomen zonder enige vorm van authenticatie.

 2. WEP (Wired Equivalent Privacy) authenticatie: Deze methode is al lang niet meer aanbevolen vanwege de zwakke beveiliging. WEP maakt gebruik van een gedeelde geheime sleutel om de communicatie tussen de router en het aangesloten apparaat te beveiligen. Deze sleutel is echter zeer eenvoudig te kraken en biedt daarom weinig beveiliging.

 3. WPA (WiFi Protected Access) authenticatie: WPA is een veel veiligere methode dan WEP. Het maakt gebruik van een vooraf gedeelde sleutel (PSK) of een Enterprise-certificaat om de communicatie tussen de router en het aangesloten apparaat te beveiligen.

 4. WPA2 (WiFi Protected Access 2) authenticatie: Dit is momenteel de meest gebruikte en aanbevolen methode van authenticatie. WPA2 maakt gebruik van geavanceerde encryptieprotocollen en is daarom veel veiliger dan WEP en WPA. Het maakt ook gebruik van een vooraf gedeelde sleutel (PSK) of een Enterprise-certificaat om de communicatie tussen de router en het aangesloten apparaat te beveiligen.

 5. 802.1X authenticatie: Dit is een Enterprise-methode van authenticatie. Het maakt gebruik van een RADIUS-server om gebruikers te verifiëren voordat ze verbinding maken met het netwerk. Het biedt een hoge mate van beveiliging, maar vereist een complexere configuratie.

WIFI Authenticatie bijzonder belangrijk voor scholen

 • Bescherming van persoonsgegevens: Scholen verzamelen en bewaren vaak persoonsgegevens van studenten, docenten en medewerkers. Deze gegevens zijn gevoelig en moeten goed beschermd worden tegen onbevoegde toegang en diefstal. WiFi-authenticatie zorgt ervoor dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot het netwerk en de gegevens die daarop zijn opgeslagen.

 • Bescherming van intellectueel eigendom: Scholen gebruiken vaak computers en andere apparaten om lesmateriaal te ontwikkelen en op te slaan. WiFi-authenticatie voorkomt dat onbevoegde gebruikers toegang krijgen tot deze materialen en vermindert zo de kans op diefstal of schending van auteursrecht.

 • Bescherming tegen cyberaanvallen: Scholen zijn een doelwit voor cyberaanvallen omdat ze grote hoeveelheden persoonsgegevens en andere gevoelige informatie opslaan. WiFi-authenticatie vermindert de kans op aanvallen van buitenaf door onbevoegde toegang tot het netwerk te voorkomen.

 • Controle over het netwerkgebruik: Scholen willen vaak de toegang tot bepaalde websites of applicaties beperken om te voorkomen dat studenten worden afgeleid tijdens de lesuren. WiFi-authenticatie biedt de mogelijkheid om te bepalen welke gebruikers toegang hebben tot bepaalde websites of applicaties en om deze toegang te beperken indien nodig.

 • Voorkomen van illegaal gebruik van internet: WiFi-authenticatie zorgt ervoor dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot het netwerk en het internet. Dit vermindert de kans op illegaal gebruik van internet, zoals het downloaden van illegale content of het verspreiden van malware.

WiFi-authenticatie is bijzonder belangrijk voor scholen om de veiligheid van hun netwerk en de aangesloten apparaten te waarborgen.  Waarom het zo belangrijk is:

Oplossingen voor Mkb tot Enterprise 

Central Secure kan een WiFi-authenticatie totaaloplossing bieden voor MKB en enterprise klanten door te helpen bij het beveiligen van het netwerk, het bieden van gebruikscontrole, het verbeteren van de gebruikerservaring, het verzamelen van gegevensanalyse en het bieden van gasttoegang. Door WiFi-authenticatie te implementeren, kunnen bedrijven een veiliger, efficiënter en productiever netwerk hebben. Het is belangrijk voor bedrijven om zorgvuldig te kiezen welke authenticatiemethode ze gebruiken om de beste bescherming te bieden.

Site survey door Central Secure

De werkwijze van een WiFi-site survey en -implementatie omvat doorgaans drie fasen: Meting, Plaatsen en Configuratie. Hieronder bespreken we elke fase en de analyse van de finale oplossing.

 

Meting: De eerste fase van een WiFi-site survey omvat het verzamelen van gegevens over de huidige netwerkinfrastructuur en het fysieke gebouw. Dit omvat het uitvoeren van metingen van de fysieke ruimte om inzicht te krijgen in de dekking, signaalsterkte en interferentie van WiFi-signalen. Dit wordt vaak gedaan met behulp van gespecialiseerde softwaretools en hardwareapparatuur, zoals WiFi-spectrumanalyzers.

 

Plaatsen: De tweede fase van de WiFi-site survey is gericht op het plaatsen van access points (AP's) in het gebouw. Dit gebeurt op basis van de verzamelde gegevens uit de metingen. Bij deze fase wordt rekening gehouden met factoren zoals de grootte en indeling van de ruimte, het aantal gebruikers en de vereiste dekking.

 

Configuratie: In de derde fase wordt de configuratie van de AP's uitgevoerd. Dit omvat het configureren van de juiste beveiligingsinstellingen, het opzetten van VLAN's (Virtual Local Area Networks) en het instellen van Quality of Service (QoS) om de prestaties te optimaliseren. Ook het testen van het netwerk en het uitvoeren van prestatietests is een belangrijk onderdeel van deze fase.

Analyse van de finale oplossing: Nadat de configuratie is voltooid, wordt het netwerk getest en geanalyseerd om te bepalen of het aan de vereisten van de klant voldoet. Hierbij worden aspecten zoals snelheid, dekking, veiligheid en betrouwbaarheid beoordeeld. Indien er onvolkomenheden worden gevonden, worden deze verbeterd totdat de oplossing voldoet aan de eisen van de klant.

Een goede WiFi-site survey en -implementatie kan een betrouwbare, veilige en efficiënte draadloze netwerkverbinding bieden aan gebruikers. Door het uitvoeren van metingen, het plaatsen van access points en de juiste configuratie, wordt een effectieve oplossing gerealiseerd. De analyse van de finale oplossing helpt bij het identificeren en oplossen van eventuele problemen, wat resulteert in een optimaal draadloos netwerk.

bottom of page