top of page
  • Foto van schrijverBarry Roodnat

Energie Besparen en Efficiëntie Verbeteren: Het Slim Gebruiken van Access Points

In een tijd waarin energieprijzen stijgen door politieke sancties tegen Rusland, wordt het vinden van manieren om energie te besparen steeds belangrijker. Een gebied dat vaak over het hoofd wordt gezien, is het slim gebruik van Access Points (AP's). In dit artikel onderzoeken we hoe AP's werken, hoeveel stroom ze verbruiken en hoe je ze efficiënt kunt plaatsen om kosten te besparen en energie-efficiëntie te verbeteren.wifi acces point op houten tafel

Heeft een Access Point Stroom Nodig?

Ja, een Access Point heeft stroom nodig om te functioneren. Een AP is een draadloos apparaat dat zorgt voor de draadloze connectiviteit in een netwerk. Het zendt radiosignalen uit en ontvangt gegevens van draadloze apparaten, zoals smartphones, laptops en tablets. Deze activiteiten vereisen stroom om plaats te vinden.

Hoeveel Stroom Verbruikt een Access Point?

Het stroomverbruik van een Access Point kan variëren afhankelijk van het merk, het model en de functionaliteit ervan. De meeste AP's werken met Power over Ethernet (PoE), wat betekent dat ze stroom ontvangen via de ethernetkabel. Het gemiddelde stroomverbruik van een AP ligt tussen de 5 watt en 15 watt. Dit verbruik kan echter aanzienlijk hoger zijn voor AP's met geavanceerde functies zoals meerdere radio's of ingebouwde beveiligingsmechanismen.

Het Efficiënt Plaatsen van Access Points

Naast het begrijpen van het stroomverbruik, is het efficiënt plaatsen van Access Points cruciaal om een optimale dekking en prestaties te garanderen. Hier zijn enkele strategieën om rekening mee te houden:

Dekking en Overlapping

Het plaatsen van AP's met voldoende dekking en minimale overlapping is van groot belang. Overlapping kan interferentie veroorzaken en de prestaties van het netwerk verminderen. Een grondige site survey kan helpen bij het bepalen van de ideale locaties voor AP's.

Capaciteit en Gebruiksintensiteit

Het aantal gebruikers en de intensiteit van het gebruik zijn belangrijke factoren bij het bepalen van de juiste plaatsing van AP's. Op drukke locaties waar veel apparaten worden gebruikt, moeten meer AP's worden geplaatst om een goede gebruikerservaring te garanderen.

Interferentie Vermijden

Andere elektronische apparaten, metalen obstakels en structurele elementen kunnen interferentie veroorzaken en het signaal verstoren. Het vermijden van dergelijke bronnen van interferentie bij het plaatsen van AP's is van essentieel belang.

Besparen op Energiekosten

Naast het efficiënt plaatsen van AP's, kunnen kleine aanpassingen in het gebruik ervan aanzienlijke besparingen opleveren. Door AP's uit te schakelen wanneer ze niet actief worden gebruikt, zoals 's nachts, kan aanzienlijke energie worden bespaard. Dit kan worden bereikt via PoE-planning, handmatige scripts of het gebruik van lichtsensoren.

Conclusie

In een tijd waarin energie-efficiëntie en kostenbesparing hoog op de agenda staan, biedt het slim gebruik van Access Points een veelbelovende mogelijkheid. Door inzicht te hebben in het stroomverbruik van AP's, het efficiënt plaatsen ervan en bewuste energiebesparende praktijken toe te passen, kunnen bedrijven niet alleen kosten besparen, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Heb je vragen over het stroomverbruik van Access Points, het plaatsen ervan of hoe je energie kunt besparen? Neem contact op met onze WiFi-experts voor advies op maat en praktische oplossingen. Laten we samen werken aan efficiëntie, besparingen en duurzaamheid.

10 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page